Існує думка, що кава заварена в чашці це спрощений рецепт за яким неможливо отримати повноцінного делікатесу.
В омані перебувають люди, які раніше намагалися приготувати напій з меленої кави придбаної в супермаркеті. Мелена кава з магазину розрахована для побутових кавоварок. Такий помел занадто дрібний для заварювання у чашці. Через надмірну екстракцію смак виходить гірким. Крім того, лише свіжообсмажена кава має добрі смакові характеристики.
Кава заварена в чашці це професійний спосіб дегустації, яким користуються експерти всього світу.
Міжнародний стандарт для дегустації — 5.5 грам кави на 100 мл води. Це приблизно одна чайна ложка з гіркою. Ніхто не заперечує, щоб ви обрали іншу пропорцію, яка подобається саме вам. Помел повинен бути не дрібніше ніж цукор пісок.
Ще доведеться вибрати, який сорт для заварювання у чашці підійде саме вам особисто. Знайомство з кавою свіжого обсмаження можете розпочати з простої Бразилії. Це дешевше італійської Lavazza, але смачніше. Пізніше захочеться спробувати щось дорожче, з більш екзотичним смаком. Від того, як ви приготуєте напій залежить половина успіху. Найдорожча кава приготована невдало призведе до розчарування.
Щоб краще відчути яке подрібнення зерен вам подобається, зробіть водночас три варіанти та залийте їх однаковою кількістю гарячої води. Посмакуйте коли кава охолоне і все стане зрозумілим.
Відмірювати кількість кави за допомогою чайної ложки складно — помилки будуть суттєві. Краще мати для цього мірну ложку. Зважте один раз кількість кави, що до неї входить, і надалі користуйтесь тільки нею.
Вода з крана має надмірну кількість розчинених речовин і для кави не дуже підходить. Мінералізація повинна бути не більше ніж 150 мг на літр. Підійде бутельована, що зазвичай замовляють до офісів. «Моршинська» — гарний варіант. Зворотний осмос теж підійде.
Вода з офісних кулерів вже має потрібну температуру — не вищу за 95 градусів. Якщо кип’ятити у чайнику, то після вимкнення, приблизно через 3-5 хвилин, вже можна заливати приготований помел. Щоб не відбулось зайвої екстракції, через 4 хвилини потрібно за допомогою ложки зняти верхній шар з часток, які не потонули. Через 9-10 хвилин кава охолоне і буде готовою.
Велике значення має рівномірність помелу. Отримати його можливо за допомогою електричного або ручного млинка з металевими чи керамічними жорнами. Блендерні мелють гірше. Рівномірним виходить лише найдрібніший варіант, при використанні якого кава буде мати більше гіркуватості.