В описі кожної преміальної арабіки фігурують дивні, на перший погляд, дескриптори смаків. Окрім базового смаку шоколаду й горіхів зустрічаються ягоди, фрукти, квіти. Деякі люди не відчувають різниці між дорогою і дешевою кавою. Тож навіщо платити більше? З’ясуймо.
Річ у тім, що купуючи дорогу каву, людина намагається економити. Ягід береться менше, води більше і кава гарненько виварюється, аби забрати з неї все можливе. У підсумку, через надмірну екстракцію, шоколадні та горіхові смаки маскують найкраще.
Тобто, якщо ви купуєте дорогу каву і хочете відчути оксамитовий букет, треба її правильного приготувати. Кавомашина або кавоварка для цього не підходять. А ще треба мати такий млинок, завдяки якому можна змінювати та підбирати режим змелювання. Доведеться подрібнювати зерно як харчову сіль, або кам’яну сіль, та й навіть значніше.
Для початку спробуйте пропорцію — на 100 мл води 7 грамів кави змеленої як кам’яна сіль. Заливаєте не окропом, а гарячою водою близько 80-85 градусів і обмежуєте час контакту води з кавою до 2-3 хвилин. Це може бути френч-прес, або звичайна чашка, яка через велику товщину стінок охолоне швидко. Найкращий варіант це пуровер з паперовим фільтром, але для нього потрібен досвід.
Через низьку температуру води, великий помел і короткий час приготування, розчиниться невелика кількість гіркоти з шоколадним та горіховим смаком, а оксамитовий букет не буде затьмарений надлишковою екстракцією. Надалі підбирайте рецепт під себе. Якщо змелете каву великими крупинками, екстракція стане меншою. Зниження температури води додатково уповільнює процес заварювання.
Тож не обов’язково шукати кращого серед хорошого, перебирати й купувати різні сорти кави аби знайти смачніше. Достатньо преміального зерна свіжого обсмаження і трохи старанності.