Кава приготована у джезві — найпростіший спосіб пригостити й здивувати друзів

розміщено в: Рецепти | 0

Приготування кави у класичній мідній джезві

Єдиного правильного рецепта заварювання кави у джезві не існує, тому розкажу як роблю сам, коли підбираю режим обсмаження зерна. Також підкажу, якими параметрами треба маніпулювати, щоб отримати варіанти смаків і обрати свій.

Зверніть увагу, якщо у вас немає млинка з жорнами, отримувати стабільний результат буде складно. Але виключення є. Щоб зварити каву в турці саме по-турецьки, потрібно змолоти зерна у пил. Саме так працює блендерний млинок. Смак при цьому виходить найміцніший, з яскраво вираженою гіркуватістю.

Для нашого рецепта «кава в турці», на першу спробу, потрібно 8 грамів кави середнього або трохи світлішого обсмаження, змеленої безпосередньо під час приготування. Це приблизно півтори-дві чайні ложки. Помел схожий на дрібно мелену харчову сіль. Води 100-110 мл з низькою мінералізацією.

Існує варіант зробити напій на більшу кількість води. Якщо брати 150-170 мл на 8-10 грамів кави, отримаєте меншу насиченість смаку, але більшу дозу кофеїну. Щоб зменшити кофеїновий вплив, заливайте у джезву заздалегідь підігріту воду і скорочуйте час варіння до однієї хвилини.

В деяких рецептах пишуть, що для джезви (турки) каву потрібно молоти до стану пудри. Це буде відповідати дійсності, якщо ви хочете отримати гіркий та міцний варіант. Так пригощають у Туреччині. Мої уподобання інші. Я роблю збалансовану каву, щоб гіркоти було небагато і трохи відчувалась кислинка.

Варіння кави повинно тривати 1-2 хвилини. Щоб вкластися у час, бажано брати воду підігріту і знімати джезву з вогню миттєво, як тільки почне підійматись пінка. Потім без затримки переливайте у чашку й додатково перемішувати не треба. Ніяких повторів та доведення до кипіння. Щоб повноцінно відчути смак напою, зачекайте 5-7 хвилин.

У подальших варіантах приготування змінюйте лише один параметр. Наприклад, беріть не 8, а 6-10 грамів кави, але кількість води залишайте без змін. Наступного разу спробуйте збільшити або зменшити подрібнення зерен. Навіть можна скоротити час варіння до моменту, коли пінка ще не почне підійматися. Таким чином знайдіть свої уподобання.

Приготування кави в електричній джезві

Простіше готувати каву в електричній джезві. Результат буде трохи іншим.

Важливо — не змелюйте зерно дуже дрібно. Електрична турка нагріває воду за 2-3 хвилини, це довго. Щоб не відбулося зайвої екстракції, використовуйте підігріту воду, десь до 50 градусів. Тоді кава набуде готовності за півтори-дві хвилини, щоб уникнути надлишкової екстракції. Недолік електричних джезв такий, що не існує електричних турок на одну порцію. Якщо варити каву на одну особу в турці розрахованій на 250-300 мл, через велику площу випаровування втрачаються ароматні речовини з яких складається неповторний смак.

Різноманітність рецептів для джезви

Варити каву в джезві можна з додаванням різноманітних компонентів. Експерименти не мають меж. Тут і часткова заміна води на соки, шматочки заморожених ягід, фруктів. Спробуйте додавати спеції. Добавки не повинні затьмарювати відтінки кавових присмаків.

Щоб кава краще розкрилась при варінні в джезві, треба використовувати спеціальне обсмаження.