Скільки коштує свіжообсмажена арабіка в Україні

розміщено в: Нотатник | 0

В Україну зелену каву завозить невелика кількість трейдерів. Через високі ціни собівартості сировини та низьку купівельну спроможність населення маржинальність бізнесу невелика. Обсмажувальники кави купують зерно в одних і тих самих постачальників, відповідно ціни на кінцевий продукт не можуть суттєво відрізнятися. Якщо у різних продавців ціна на одну й ту ж саму каву суттєво інша, це привід для сумнівів.

Якість кави визначається спеціалістами-дегустаторами, яких називають Q-грейдерами. За спеціальною методою вони визначають скільки балів призначити тому чи іншому лоту кави. Кожному критерію якості зерна присуджують умовне число. Потім підсумовують загальну суму цих чисел. З неї складається остаточний бал, який обумовлює ціну.

Станом на 2023 рік можна спостерігати наступні тенденції формування цін на смажену каву в Україні.

Ціна свіжообсмаженої арабіки в Україні

Кава з В’єтнаму зазвичай отримує менше 80.00 балів і коштує 9-11$ за кілограм.
Бразилія Сантос має оцінку від 80.00 до 83.00 з ціною 14-16$ за кілограм.
Гватемала оцінюється у межах 82.25 — 84.00 і має ціну 21-28$ за кг. Можна зустріти Гватемалу з оцінкою 84.75 і позначкою Преміум плюс за 30$.
Гондурас отримує 80 — 81.5 очок, але може бути й до 86.00 з позначкою Преміум + за 34$.
Найдешевша кава з Ефіопії має оцінку 80.00 з ціною 16$ за кілограм. Середня оцінка 82.20 — 84.00 з ціною 20-27$. Спешелті на 87.5 балів буде коштувати 36$ за кілограм. Так, наприклад Ethiopia Yirgacheffe — Gr.2 — Aricha — Washed має 84.44 бала і коштує 25$ за кілограм.
Африканська Кенія — найкисліша кава для гурманів на 86.00 балів буде коштувати 32$, а з оцінкою 87.63 — 46$/кг.
Колумбія, це як бюджетний варіант Кенії. Теж з яскравою кислинкою, але простішим смаком. З оцінкою від 81.00 бала за 18$ до 86.75 за 54$. Середня Колумбія Супремо коштує 20$.
Коста Ріка від 83.00 балів за 22$ до 84.38 з ціною 26$.
Кава з Сальвадору має оцінку від 82.38 за 20$ до 88.00 балів за 42$.
Індія на 82.38 бала коштує 20$.

Цей приблизний розрахунок дає можливість зрозуміти реальний рівень цін на свіжу смажену каву в Україні. Якщо ціна знайденої кави суттєво відрізняється від цих показників, це означає, що з нею «щось не так».

Існує декілька способів зробити каву дешевшою. Дехто використовує для цього врожаї минулих років. Назва залишається правдивою, але рік збору врожаю не вказується. Така сировина може бути вдвічі дешевшою. Ще можна підмішати до оригінальної кави частину простішої, а продавати як унікальний моносорт. Зовні це може бути непомітним, а на смак відрізнить лише спеціаліст з досвідом. Здешевити каву можна шляхом створення «авторського бленду» з робустою. У такому випадку склад не вказується, береться якась забарвлена емоційна назва, красиве паковання, а сировина найдешевша. Просту Бразилію Сантос можна назвати «100% арабіка», оформити у привабливий пакунок, трохи більше яскравих кольорів і позолоти, назвати щось на кшталт «Ранок Клеопатри». Маркетинг спрацював.