Час від часу зустрічаю людей, які щиро дякують за каву, котру я готував власноруч, і кажуть, що нічого смачнішого раніше не зустрічали. Але потім розповідають, що коли намагались самостійно приготувати каву із зерна придбаного в магазині «Сам собі кавовар», результат був гіршим. Тому виникла потреба більш детально розповісти, чому так виходить.
По-перше, багато людей не хочуть усвідомити, що без якісного млинка для кави неможливо отримати правильне подрібнення зерна. Млинок повинен мати у своїй конструкції жорна. Електричний з жорнами коштує приблизно 100$. Можу порекомендувати Cuisinart — перевірений на власному досвіді.
Хоча він і не здатний змолоти каву для еспресо, але для решти рецептів підходить найкращим чином.
Найдешевший млинок, за допомогою якого можна змолоти зерно дуже дрібно, для еспресо, це японський Hario Mini Slim Plus, що коштує трохи більше 1000 грн.
Версія з металевим корпусом Hario Mini Slim PRO — 1300 грн.
Не витрачайте даремно час, намагаючись знайти щось якісне і дешевше — не знайдете. Крім того, щоб отримати справжній еспресо, потрібна недешева кавоварка та навички роботи з нею.
Якщо прислухаєтесь до моєї поради, то маю можливість підказати, що смачну каву можливо приготувати за допомогою більш простих і дешевих пристроїв. Тільки потрібно відмовитись від еспресо, і звернути увагу на френч-прес.
Для приготування преміальної кави з френч-пресом, достатньо купити більш простий та дешевий млинок для кави, який не може молоти зерно дуже дрібно, але здатний чудово перемелювати зерно більш крупно — як цукор-пісок, або морська сіль. Ось перевірений варіант з AliExpress.
Також нескладно знайти невеликий френч-прес на 350 мл за 100 грн, будь якого кольору, як на фото. Його вистачить на три порції для гурманів.
Крім цього, потрібно користуватись терезами, або мірною ложкою, щоб дозування помелу було більш точним. Наприклад, найбільша блакитна ложка підійде, щоб відміряти 8 грамів кави, а помаранчева — 4 грами цукру для однієї порції напою.
Рецепт
На одну порцію кави з френч-преса потрібно-6-8 грам зерна змеленого як цукор пісок, або трохи крупніше, та 100-130 мл води з температурою 90-95 градусів. Заливати і настоювати 2-4 хвилини, а вживати після 5-10 хвилин охолодження. Головний секрет полягає в тому, що ні у якому разі не можна молоти зернову каву дуже дрібно, та заливати помел крутим окропом.