Термін «пуровер» узагальнює декілька способів заварювання. Зміст процесу полягає в проходженні води крізь шар кави та фільтр. Вода наливається зверху в каву. Фільтр пропускає воду з екстрагованими речовинами та перешкоджає попаданню дрібних частинок в отриманий напій. Як правило, щоб відокремити подрібнені частки від напою, використовують різні матеріали — паперовий фільтр, тканину, металеву сітку.
Найпоширеніший рецепт пуровера — воронка V-60, його і розглянемо.
- Змолоти каву, за розміром як морська сіль, з розрахунку: 60-80 грам на 1 літр води. Це приблизно півтори чайної ложки на одну порцію кави. Закип’ятити свіжу воду низької мінералізації.
- Встановіть фільтр в пуровер та пролийте круговими рухами 100-150 мл гарячої води. Це підігріє воронку і посудину, що зробить заварювання більш рівномірним, а також позбавить каву від можливого неприємного запаху і смаку паперового фільтра. Потім вилийте пролиту воду.
- Висипати й рівномірно розподілити мелену каву в фільтрі.
- Увімкніть таймер і влийте круговими рухами 30-40 мл гарячої води для попереднього змочування помелу. Витримайте паузу 20-30 секунд в залежності від свіжості кави.
Якщо використовуєте свіжообсмажену каву, її об’єм збільшиться в кілька разів. З кави вивільняється вуглекислий газ. Цей процес називається «цвітінням» (blooming). Для більш свіжої кави потрібне тривале змочування. Про закінчення процесу блюмінга свідчить припинення виділення газу на поверхні кави у вигляді бульбашок.
- Через 30-40 секунд почніть далі наливати круговими рухами гарячу воду. Робіть це акуратно, тонкою і постійною цівкою. Не лийте воду на стінки паперового фільтра, щоб уникнути проходу води повз кавового шару. Поступово додавайте воду рівномірними порціями. На другій хвилині потрібно закінчити вливання і чекати, поки залишки води не пройдуть через кавовий шар. Бажано готувати пуровер за 3-4 рівномірних вливання.
- Коли останні краплі пройдуть через шар кави, зніміть воронку з фільтром. Загальний час приготування повинен скласти: 3-4 хвилини. Приготовану каву рівномірно збовтайте.