Категорії якості Колумбійської кави

розміщено в: Блог | 0

Колумбія — один з гігантів кавового виробництва. На неї припадає близько 15% світового виробництва кави. Кава — основна сільськогосподарська культура Колумбії, під яку зайнято 4,5 мільйона гектарів землі. І хоча країна поступається Бразилії, все ж їй немає рівних по виробництву й експорту самих високоякісних сортів.

Гірська місцевість з долинами забезпечує різноманітність мікроклімату. Сезон збирання врожаю може тривати дуже довго через розбіжності у термінах дозрівання.

Оскільки Колумбія знаходиться на екваторі, то середня місячна температура тут дуже висока, приблизно 28-30 ° С. В країні не буває заморозків як у Бразилії. В Колумбії висока врожайність — в середньому близько 930 кг з гектара. Райони вирощування кавових дерев лежать біля підніжжя Анд, в зоні помірного і вологого клімату.

Колумбійська кава поділяється за якістю на категорії «Супремо», «Ексельсо» і «UGQ» — (Unusual Good Quality). Велика частина кави «Ексельсо» експортується в Європу, в основному в Німеччину.

Окрім перших двох, існує категорія «Незвично гарна якість» UNO — unusual good quality.
Офіційна відмінність між ними в розмірі зерен. Зерна «Супремо» зазвичай більші та частіше надходять на ринок від відомих виробників, в той час, як «Ексельсо» набагато м’якше з більшою кислотністю. При цьому обидва сорти досить ароматні, мають хороший букет і середню насиченість. Шовковистий присмак — так часто говорять про колумбійську каву за її смакову збалансованість.

«Супремо»
Це кава найвищої якості, з виключно великими зернами, повним і багатим смаком.
Цей сорт виробляється, як правило, з використанням сучасної технології, яка дозволяє отримати зерна високої якості. Колумбія «Супремо» — це кава, вирощена на північних схилах Східних Кордильєрів. Кавові дерева в Колумбії садять упереміж з банановими пальмами, що захищають їх від палючих променів латиноамериканського сонця. Саме це вкупі з оптимальними природними умовами надає каві Колумбія Супремо такий оригінальний і гармонійний смак.

Варто відзначити, що слово «Супремо» в назві сорту Колумбія Супремо означає, що кава вироблена за сучасною технологією з використанням якісних великих зерен. Зерна «Супремо» дають один з найбільш гармонійних на смак напоїв з колумбійської кави.
Колумбійська кава Supremo — кава для гурманів, найвищої якості з великими зернами та повним, багатим смаком. Колумбійську каву «Супремо» характеризують як оксамитовий, добре збалансований, сильний, міцний з м’якою кислинкою, з чудовим ароматом напій.

«Ексельсо»
Кава «Ексельсо» має більш м’який смак, з більшою кислотністю, ніж «Супремо». ЇЇ отримують змішуванням двох інших — Супремо та Екстра. Гідний похвальних відгуків сорт «Ексельсо» також складається з добірної арабіки обробленої вологим способом. Після ретельного відбору, на експорт йде лише найкраща сировина. «Ексельсо» вирощується тільки на високогірних Андах і має бездоганну репутацію серед гурманів в усьому світі. Напій виходить більш м’яким і з більшою кислотністю, з яскраво вираженим ароматом і відтінками чорносливу.

«UGQ»
Кава UGO — (Unusual Good Quality) — незвично гарна якість, можна сказати найвищий сорт.

Треба зазначити, що назви зі словосполучення двох слів Колумбія Супремо і Колумбія Ексельсо не містять в собі повного опису якості. Кава буде набагато якіснішою, якщо крім словосполучення «Колумбія Супремо», буде вказана назва конкретного виробника, кооперативу, регіону, а також у якому році був зібраний урожай. Тому, що з часом кава втрачає смакові властивості та падає в ціні.